ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΑ ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΑ

Παρακάτω θα σας συστήσουμε ένα-ένα τα 21 φημισμένα Μαστιχοχώρια της Χίου. Για να τα επισκεφθείτε, πρώτα πρέπει να έρθετε στη Μυροβόλο Χίο. Το νησί συνδέεεται ακτοπλοικώς με το λιμάνι του Πειραιά καθώς και με αυτό της Θεσσαλονίκης. Εκτελούνται τακτικά δρομολόγια από και πρός τα γειτονικά νησιά Λέσβο, Σάμο καθώς και για τα Δωδεκάνησα. Καθημερινές πτήσεις τόσο για Αθήνα όσο και για Θεσσαλονίκη. Την καλοκαιρινή περίοδο εκτελούνται και πτήσεις charter από και πρός μεγάλες ευρωπαικές πρωτεύουσες.
Για την ενημέρωσή σας, παραθέτουμε μερικούς χρήσιμους συνδέσμους απ’όπου μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες  για το ταξίδι σας, τη διαμονή σας και να μπείτε στον παλμό του νησιού διαβάζοντας τα νέα του  :
Αεροπορικές Εταιρείες :  AEGEAN AIR & ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Ακτοπλοικές Εταιρείες : BLUE STAR FERRIES & HELLENIC SEAWAYS
Tαξιδιωτικά γραφεία : Michalakis Travel, Kanaris Tours, Fenia Travel
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων : ΕCONOMY Travel Shop, Car & Motor, Easy Cars
Δρομολόγια Λεωφορείων : ΚΤΕΛ Χίου
Tουριστικοί οδηγοί & πληροφορίες  : Chios online , Discover ChiosExplore Chios
Ειδήσεις & νέα του νησιού : Chios News , Αλήθεια , Μαστιχοχωρούσικα Νέα , ΠΟΛΙΤΗΣ, Chios Press, Το Κουνούπι , Το Μαστίχι , Chiosin , Απλωταριά  , Γνώμη της Χίου .

Η Περιήγηση στα Μαστιχοχώρια ξεκινάει από την πόλη της Χίου, είτε από το λιμάνι είτε από το αεροδρόμιο με κατεύθυνση προς το νότιο τμήμα του νησιού. Για να μην αφήσετε κανένα Μαστιχοχώρι «παραπονεμένο» εμείς θα σας υποδείξουμε τη διαδρομή μέσω της οποίας θα περάσετε σχεδόν απ’όλα αυτά τα φημισμένα χωριά της Χίου.
Αφού, λοιπόν βγείτε από την πόλη με νότια κατεύθυνση, θα περάσετε μέσα από τον μυροβόλο Κάμπο της Χίου και έξω από τα χωριά Θυμιανά και Νεχώρι. Μετά το Νεχώρι….
Βρίσκεσθε στη Γή της Μαστίχας !
Ακριβώς λόγω του εξαιρετικού και περιζήτητου προιόντος, οι χωρικοί, εδώ και αιώνες έχτιζαν οικισμούς σε απόσταση ασφαλείας από τις κοντινές παραλίες περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο να λεηλατηθεί η πολύτιμη παραγωγή τους από τις επιδρομές πειρατών.
Τα περισσότερα Μαστιχοχώρια απέχουν 2-3 χλμ. από τη θάλασσα και το καθένα διαθέτει το φυσικό «Επίνειο» όπως λέγεται, δηλαδή μια πανέμορφη κοντινή παραλία!
Με το πέρασμα των ετών και την εξάλειψη της πειρατείας, πολλά από τα επίνεια μετατράπηκαν σε οικισμούς, κυρίως ώς καλοκαιρινά θέρετρα.
Παρακάτω στην εικονική μας περιήγηση θα αναφέρουμε το επίνειο του κάθε χωριού για να ξέρετε που μπορείτε να συναντήσετε τα πεντακάθαρα και καταγάλανα νερά του Αιγαίου και να απολαύσετε με φόντο το απέραντο γαλάζιο τις τοπικές σπεσιαλιτέ τις οποίες απαραιτήτως θα πρέπει να συνοδεύσετε με το διάσημο χιώτικο ούζο.
Το πρώτο Μαστιχοχώρι που συναντάμε στο δρόμο μας είναι η Καλλιμασιά και φυσικό επίνειο τον Αγιο Αιμιλιανό. Με νότια πάντα κατεύθυνση περνάμε έξω από τον Κατταράκτη, το μοναδικό παραλιακό Μαστιχοχώρι. Επόμενη στάση Νένητα με δύο πανέμορφα φυσικά επίνεια, τη Βοκαριά και τα Γρίδια. Στη συνέχεια ο δρόμος μας  οδηγεί στα Φλάτσια και στο Βουνό, με φυσικό επίνειο την παραλία του Αη Γιάννη. Λίγο μετά η Κοινή και μετά τα Πατρικά, με φυσικό επίνειο την παρθένα παραλία του Λιλικά. Κατεύθυνση πρός Καλαμωτή, επίνειο της οποίας μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Νότιας Χίου, η Κώμη. Μετά πάμε στα Αρμόλια και πάντα με νότια πορεία συναντάμε το ξακουστό Πυργί, με τα ξυστά και τα υπέροχα σοκάκια. Το Πυργί είναι το μεγαλύτερο Μαστιχοχώρι και φυσικά του επίνεια ο Εμπορειός,  τα Βρουλήδια και η Καρίντα. Στον Εμπορειό εκτός από το υπέροχο φυσικό λιμανάκι, πρέπει να επισκεφθείτε μια από τις πέντε οορφότερες παραλίες της Ελλάδας, τα ηφαιστειογενή Μαύρα Βόλια, καθώς και το Σπήλαιο με τους υπέροχους φυσικούς σχηματισμούς που ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Συνεχίζουμε τη διαδρομή, φτάνοντας, στο πανέμορφο καστροχώρι των Ολύμπων με φυσικό επίνειο τα Κάτω Φανά και νοτιότερα συναντάμε το καλύτερα διατηρημένο καστροχώρι, το χωριό Μεστά με φυσικό επίνειο το Πασάλιμανι.
Φτάσαμε στο νοτιότερο σημείο της Χίου.
Επιστρέφοντας από τη δυτική πλευρά του νησιού και με βόρεια κατεύθυνση συναντάμε τα χωριά Ελάτα, Βέσσα και Λιθί με επίνειο την ομώνυμη πανέμορφη παραλία.
Κλείνοντας τον κύκλο, κατευθυνόμαστε ανατολικά, όπου θα συνατήσουμε τον Άγιο Γιώργη.
Αφήσαμε τα χωριά Θολόποταμι, Μυρμήγκι, ‘Εξω Διδύμα, Μέσα Διδύμα και Παγίδα,  τα οποία βρίσκονται στο κέντρο του Νότιου τμήματος του νησιού. Για να πάμε εκεί, βγαίνοντας από την πόλη της Χίου, αντί ν’ακολουθήσουμε την παραπάνω διαδρομή, ρωτάμε πώς : «Θα ανέβουμε τον Ανέμωνα;», όλοι οι Χιώτες θα σας καθοδηγήσουν, πρόκειται για τον εσωτερικό δρόμο ο οποίος είτε διασχίζει , είτε διέρχεται από τα πέντε αυτά χωριά.

Για τους θαλασσόλυκους, καπεταναίους που θα θελήσουν να επισκεφθούν τη Χίο και τα Μαστιχοχώρια, μέ το σκάφος τους,  προτείνουμε να δείτε τις πληροφορίες του www.portbook.gr, όπου γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να καταγραφούν για πρώτη φορά στο διαδίκτυο, όλα τα ελληνικά λιμάνια, που μπορούν να παρέχουν φιλοξενία σε οποιοδήποτε τύπο σκάφους. Για τη ΧΙΟ δείτε ΕΔΩ.portbook_beta

Ας γνωρίσουμε με αλφαβητική σειρά, ένα – ένα τα Μαστιχοχώρια μας :

aghiosGeorgios61Ο Άγιος Γεώργιος Συκούσης βρίσκεται 11 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Χίου. Είναι χτισμένος στην κορυφή του λόφου ενός δάσους πάνω από τη θάλασσα. Το χωριό έχει μαγευτική θέα τον Κάμπο, τη θάλασσα του Αιγαίου και τα παράλια της Μικράς Ασίας. Η κοινότητα ιδρύθηκε το 1518 από τον  μοναχό Σωφρόνιο Σέψη, ο οποίος οργάνωσε τους πρώτους κατοίκους γύρω από το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Η εκκλησία του πιστεύεται ότι είναι πιστό αντίγραφο της Νέας Μονής και παρόλο το γεγονός ότι έχει υποστεί πολλές ανακαινίσεις, ακόμη διατηρεί την αυγή του παρελθόντος.

πηλιναΤα Αρμόλια βρίσκονται 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πόλη της Χίου και αποτελούν το κεντρικό σταυροδρόμι για τα νότια χωριά. Στα Αρμόλια παράγονται και πωλούνται τα φημισμένα Πήλινα του νησιού, τα οποία ήταν ένας από τους κυριότερους τομείς εμπορίου της αρχαίας Χίου.
Τα Αρμόλια κλασικό καστροχώρι, επίσης με τα σπίτια να είναι είναι πέτρινα και μικρά, χτισμένα το ένα πολύ κοντά στο άλλο.
Αξίζει ο επισκέπτης να κάνει μία βόλτα μέσα στα σοκάκια και τα καλντερίμια του χωριού και να επισκεφθεί την εκκλησία της Παναγίας, που είναι ενωμένη με τον Άγιο Δημήτριο στην πλατεία του χωριού, όπου σώζεται ένα από τα πιο ωραία Τέμπλα (χρονολογείται το 1744).
Προς τα βορειοδυτικά του χωριού, πάνω στην κορυφή του λόφου του Λυκουριού βρίσκεται το βυζαντινό κάστρο των Απολίχνων στο οποίο οι Γενοβέζοι είχαν εγκαταστήσει το Διοικητικό μέγαρο των Μαστιχοχωρίων. Χτίστηκε το 1446 από τον Ιερώνυμο Ιουστινιάνι.
Είναι ένα αξιόλογο μεσαιωνικό μνημείο που σώζεται έως τις μέρες μας σε καλή κατάσταση. Σε κάποια σημεία το κάστρο apolichni8έχει ακόμη όλο το ύψος και τις επάλξεις του. Η ανάβαση στο κάστρο είναι σηματοδοτημένη από το άκρο του οικισμού και ακολουθεί για λίγο χωματόδρομο και στη συνέχεια μονοπάτι με χτιστά σκαλοπάτια που οδηγεί στην ανατολική είσοδο του φρουρίου.
Στα ανατολικά του χωριού, στη θέση Λαγκάδι, βρίσκεται η μονή της Ζωοδόχου Πηγής Βρετού που ιδρύθηκε στο τέλος του 18ου αιώνα, στη θέση προϋπάρχοντα ναού της Παναγίας. Κοντά στο μοναστήρι υπάρχει πηγή και περιποιημένοι κήποι.
Οι πλαγιές των γύρω λόφων είναι σκεπασμένες με πλούσιο θαμνώνα, με ποικιλία ειδών, όπως κουμαριές, αγριοκουμαριές, φίδες, σχίνα, λαδανιές και σκόρπια πεύκα, ενώ στο μεγάλο κάμπο καλλιεργούνται σήμερα ελιές και μαστιχόδεντρα.
Ανάμεσα στα Αρμόλια και το Πυργί, οδικό παρακλάδι διατρέχει μια στενή κοιλάδα με μαστιχόδεντρα και καταλήγει στον κολπίσκο των Κάτω Φανών, όπου μπορούμε να επισκεφθούμε τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο.
Τα Αρμόλια είναι γνωστά για τα «ΠΗΛΙΝΑ» ! Οικοτεχνίες ντόπιων μαστόρων δημιουργούν και πωλούν πήλινα σκεύη και διακοσμητικά κατά μήκος του κεντρικού δρόμου που διατρέχει το χωριό.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΧΩΡΟΙ
Text
ΔΙΑΜΟΝΗ ΦΑΓΗΤΟ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το μεζεδοπωλείο «Αρμολούσικο» στην κεντρική πλατεία του χωριού (Τηλ: 22710 72905) και να δοκιμάσετε τα σάντουιτς του «Μπόμπα» στον κεντρικό δρόμο.
ΑΓΟΡΑ
Στα Αρμόλια θα βρείτε : Τα πασίγνωστα πήλινα της Χίου, Super Market, Φαρμακείο, Εργαλεία-Σιδηρικά, Αγροτικά είδη, Yλικά Οικοδομών – Χρώματα, Βενζινάδικο, Συνεργείο Αυτοκινήτων, Ζαχαροπλαστείο, ΑΤΜ (Alpha Bank), Ελαιοτριβείο

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤέσσερα χιλιόμετρα από το χωριό Ελάτα και 19 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου βρίσκεται το χωριό Βέσσα, το επόμενο χωριό στο οποίο κυριαρχούν τα κάστρα. Αξίζει τον κόπο ο επισκέπτης να περπατήσει στα στενά δρομάκια του χωριού και να θαυμάσει την αρχιτεκτονική των σπιτιών, η οποία έχει παραμείνει ανέπαφη. Ακόμη αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και να θαυμάσετε από κοντά την ξυλόγλυπτη εικόνα του. Η Βέσσα είναι ένα μικρό χωριό αλλά αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσαιωνικού χωριού στη νότια Χίο. Έχει διατηρηθεί πολύ καλά στη διάρκεια των ετών, και ιδιαίτερα οι γωνιακοί πύργοι του κάστρου της και τα τμήματα του οχυρωμένου τοίχου.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΧΩΡΟΙ ΔΙΑΜΟΝΗ
α) Ξενώνας «ΠΕΤΡΙΝΟ» http://www.chiospetrino.gr/.
β) Ξενοδοχείο ΙΑΝΘΗ http://www.ianthe.gr/
ΦΑΓΗΤΟ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
ΚΑΤΣΙΠΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ, τηλ :22710 73 403, ΦΩΤΗ ΛΕΜΟΝΙΑ, τηλ: 22710 73 309
ΑΓΟΡΑ
text

βουνοΤο Βουνό είναι ένα μικρό χωριό δίπλα στα Νένητα, με λίγους κατοίκους που είναι κυρίως αγρότες. Καλλιεργούν μαστιχόδενδρα, αμυγδαλιές, ελαιόδεντρα και αμπέλια. Το Βουνό βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Χίου 21 χιλιόμετρα από την πόλη. Το χωριό διατηρεί την μεσαιωνική του αρχιτεκτονική. Τα σπίτια είναι ψηλά, κατασκευασμένα από πέτρα, όλα συνδεδεμένα με σκεπές που ονομάζονται βότες. Οι βότες ήταν χρήσιμες στους κατοίκους όταν αμύνονταν εναντίον των επιθέσεων από τους πειρατές στη διάρκεια των μεσαιωνικών χρόνων.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΧΩΡΟΙ
Text
ΔΙΑΜΟΝΗ
Ξενοδοχείο «VOUNO Village»
ΦΑΓΗΤΟ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Παραδοσιακό καφενείο στην πλατεία του χωριού
ΑΓΟΡΑ
Βενζινάδικο, Συνεργείο Αγροτικών μηχανημάτων

P1060655Η Ελάτα είναι ένα καστροχώρι το οποίο διασώζεται σε μικρό βαθμό αποτελούμενο από σπιτάκια και πύργους περιτριγυρισμένο από ελαιώνες. Ο ενοριακός ναός είναι η Αγία Τριάδα, μία πέτρινη εκκλησία. Το επίνειο της Ελάτας είναι η Αγία Ειρήνη, όρμος με το ομώνυμο εξωκλήσι. Τρία νησάκια βρίσκονται κοντά στην Ελάτα, ο Άγιος Στέφανος με το εξωκλήσι του, το Μικρό Νησί και η Πελαγόνησος. Κοντινές παραλίες είναι η Αγία Ειρήνη, οι Ποταμοί, τα Δίδυμα. Το χωριό γιορτάζει 1 και 2 Αυγούστου, παραμονή και ανήμερα του Αγίου Στεφάνου. Καΐκια ξεκινούν από την Αγία Ειρήνη και το Λιμένα Μεστών και φτάνουν στο εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου όπου ακολουθεί 2ήμερο πανηγύρι. Επίσης, 8 Σεπτεμβρίου στη Γέννηση της Θεοτόκου ακολουθεί μεγάλη γιορτή.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΧΩΡΟΙ
Text
ΔΙΑΜΟΝΗ
TEXT
ΦΑΓΗΤΟ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
«ΑΚΟΡΕΣΤΟ», Πλατεία Ελάτας, τηλ:22710-73348
ΑΓΟΡΑ
TEXT

P1050173Η Έξω Διδύμα είναι μικρό χωριό. Ο καταστροφικός σεισμός του 1881 ισοπέδωσε το χωριό και οι περισσότεροι κάτοικοι χάθηκαν. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λίγοι. Κοντά στο χωριό βρισκεται το Βυζαντινό Μοναστήρι της Παναγίας Σικελιάς.
Το χωριό γιορτάζει 6 Αυγούστου τη χάρη του Σωτήρος και 8 Σεπτεμβρίου τη Γέννηση της Παναγίας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤο Θολοποτάμι βίσκεται 12 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Χίου. Είναι χωριό κτισμένο στο λόφο του Ανέμωνα και έχει θέα τη περιοχή των Σκλαβιών. Τα Σκλαβιά βρίσκονται μεταξύ των Βαβύλων και του Θολοποταμιού. Πρόκειται για μια όμορφη αγροτική περιοχή, που έχει θαυμάσια θέα τον κάμπο και τα Καμπόχωρα όπως επίσης και τις ακτές της Μικράς Ασίας. Στη διάρκεια της κατοχής του νησιού από τους Γενουάτες, ένα μεγάλο τμήμα των Σκλαβιών πρέπει να ανήκε στην οικογένεια Ιουστινιάνη. Η μάζα των κτιρίων, αν και καταστρεμμένα, αποτελεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ερευνητές καθώς θεωρείται ο πρόδρομος των αρχοντικών του Κάμπου.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΧΩΡΟΙ ΔΙΑΜΟΝΗ
TEXT
ΦΑΓΗΤΟ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
ΚΑΜΠΟΥΡΗ ΕΛΕΝΗ,τηλ :22710-52396
ΣΙΤΑΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, τηλ: 22710-51796
ΣΚΟΥΦΑΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, τηλ: 22710-51294
ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ, τηλ: 22710-52396
ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ, τηλ: 22710-51042
ΑΓΟΡΑ
TEXT

kalamotiΗ Καλαμωτή βρίσκεται περίπου 20,5 χιλιόμετρα νότια από την πόλη της Χίου. Είναι ένα παραδοσιακό χωριό με διώροφα πέτρινα σπίτια και όμορφες ανάγλυφες πόρτες. Το χωριό έχει περίπου 850 κατοίκους, κυρίως μαστιχοπαραγωγούς. Νότια της Καλαμωτής υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας του Αγρελωπού. Βόρεια της Καλαμωτής υπάρχει ο μεσαιωνικός πύργος  Ζυβός, ο οποίος καταστράφηκε στο σεισμό του 1881. Κοντά στα ερείπια του πύργου βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Σικελιάς. Κοντά στο χωριό της Καλαμωτής βρίσκεται επίσης και η παραλία της Κώμης, μια από τις πιο κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού με εστιατόρια, cafe, club και τουριστικά καταλύματα. Στο χωριό υπάρχει και ο τοπικός Αστυνομικός Σταθμός καθώς Ταχυδρομείο, Συμβολαιογραφείο και Κτηματολογικό γραφείο. Στην Καλαμωτή λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο. Επίσης υπάρχει ποδοσφαιρικό γήπεδο που λειτουργεί ώς έδρα της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΧΩΡΟΙ ΔΙΑΜΟΝΗ ΦΑΓΗΤΟ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
ΚΑΜΑΡΙΑΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ, Καλαμωτή, τηλ: 22710-71762
Κώμη Πλάζα – ΚΟΜΙ PLAZA, Κώμη, τηλ:6972705620
Pizza Likos, Κώμη, τηλ: 22710-71115
ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ, Κώμη, τηλ:6948238810
ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, Καλαμωτή, τηλ:22710-71361
ΑΓΟΡΑ
Στην Καλαμωτή υπάρχουν Mini Market, Βενζινάδικο, Φαρμακείο, ATM (Εθνική Τράπεζα) , Συνεργείο Αυτοκινήτων, Κρεοπωλείο. Στην παραλία της Κώμης λειτουργούν μπάρ, καφέ, εστιατόρια και αναψυκτήρια καθόλοη την καλοκαιρινή σεζόν

kalim1Η Καλλιμασιά είναι ένα από τα μεγαλύτερα Μαστιχοχώρια, 13 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Χίου. Είναι χτισμένη σ` έναν κάμπο καταπράσινο με ελαιόδεντρα που κυριαρχούν στη βλάστηση της περιοχής. Μέσα στο χωριό ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα ερείπια των μεσαιωνικών πύργων και των καλοδιατηρημένων και εντυπωσιακών εκκλησιών. Υπάρχει Γυναικείος Συνεταιρισμός Χειροτεχνίας, ο οποίος συνεισφέρει στη διατήρηση των παραδόσεων της περιοχής αλλά και όλου του νησιού. Στην ευρύτερη περιοχή ο επισκέπτης μπορεί να βρει τη μονή της Παναγίας Πλακιδιώτισσας, η οποία χτίστηκε στα ερείπια ενός παλαιότερου μοναστηριού που χρονολογείται το 16ο  αιώνα. Επίνεια της Καλλιμασιάς είναι ο Αι-Γιάννης και ο Αγιος Αιμιλιανός. Στο χωριό λειτουργούν Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο που εξυπηρετούν και τα γύρω χωριά.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΧΩΡΟΙ ΔΙΑΜΟΝΗ ΦΑΓΗΤΟ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
ΚΛΙΝΤΣΑΡΗ ΕΛΕΝΗ,Καλλιμασιά, Τηλ: 22710-51905
ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ, Καλιμασιά, Τηλ: 22710-52140
ΑΓΟΡΑ
Στην Καλλιμασιά υπάρχουν Super Market, Κρεοπωλεία, Γεωργικά Προιόντα, Φαρμακείο

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟ Καταρράκτης είναι ένα παραθαλάσσιο «ψαροχώρι» της νοτιοανατολικής Χίου, περίπου 16 χλμ. από το κέντρο της Χίου λίγο πριν το χωριό Νένητα. Ο καταρράκτης είναι ένα μικρό χωριουδάκι όπου φημίζεται για τις ψαροταβέρνες που έχει πάνω στην θάλασσα. Στη σημερινή θέση του χωριού δεν φαίνεται πουθενά ίχνος καταρράκτη, μόνο ένας μικρός χείμαρρος που έρχεται από την κατεύθυνση των Διδυμών. Μετά την καταστροφή του 1822, όσοι επέζησαν και επέστρεψαν στην περιοχή ξαναχτίσανε το χωριό στην παραλία, όπου προϋπήρχε βυζαντινός οικισμός, τα Φαλερού ή Αφαλερού. Ο Καταρράκτης έκτοτε είναι το μοναδικό παραθαλάσσιο Μαστιχοχώρι, με ένα μικρό λιμάνι με ψαρόβαρκες. Μετά τον σεισμό ελάχιστοι απέμειναν στο παλαιό χωριό. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το μπάνιο του στην παραλία του χωριού και μετά να χαλαρώσει πίνοντας το ουζάκι του σε μία από τις ταβέρνες τις περιοχής. Στον καταρράκτη υπάρχει μια εκκλησία του Αγ. Ιωάννη Αργέντη και το μοναστήρι της Παναγίας Ρουχουνιώτισσας που πρέπει να δείτε.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΧΩΡΟΙ
Η ενημερωτική ιστοσελίδα του χωριού
ΔΙΑΜΟΝΗ
Ενοικιαζόμενα Δωμάτια : http://ostriastudios.gr/
ΦΑΓΗΤΟ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
PRINCE, τηλ:6998123595
SIROCCO, τηλ: 22710-61676
ΜΑΚΡΑ ΔΑΦΝΗ, τηλ:22710-61430
ΣΙΤΑΡΑ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ, τηλ: 22710-61122
ΑΓΟΡΑ
Στον Κατταράκτη θα βρείτε εκτός από τα όμορφα εστιατόρια, Mini Market, Βενζινάδικο

koiniΗ Κοινή είναι ένα μικρό χωριό στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, περίπου 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Το χωριό ήταν μεσαιωνικό όπως τα περισσότερα Μαστιχοχώρια. Καταστράφηκε ολοσχερώς και οι μισοί κάτοικοί του πέθαναν κατά το σεισμό του 1881. Την ώρα του σεισμού, στον γενοβέζικο πύργο που βρισκόταν στο κέντρο του χωριού, εκεί που είναι σήμερα η πλατεία του, γινόταν δημοπρασία ακινήτων και οι περισσότεροι άντρες του χωριού ήταν μαζεμένοι εκεί. Σκοτώθηκαν όλοι. Συνολικά από τους 487 κατοίκους του χωριού σκοτώθηκαν οι 175
Το χαμηλότερο τμήμα του χωριού (Κάτω Πόρτα) υπέστη λιγότερες καταστροφές από το σεισμό κι έτσι είναι το καλύτερα διατηρημένο τμήμα της Κοινής.
Υπάρχουν πολλές εκκλησίες στο χωριό. Η κεντρική εκκλησία είναι αυτή της Ζωοδόχου Πηγής που χτίστηκε το 1879 και στο σεισμό καινούρια γι αυτό και δεν καταστράφηκε. Λέγεται ότι ένα μέρος του πύργου έπεσε πάνω της και γι αυτό ο βορινός τοίχος φαίνεται στο κέντρο του να έχει υποχωρήσει. Επίσης στο κέντρο του βορινού τοίχου υπήρχε δεύτερη είσοδος (η σημερινή είναι δυτικά) η οποία μετά το σεισμό και τη ζημιά που υπέστη χτίστηκε, όπως φαίνεται καλά τώρα που καθαιρέθηκαν οι σοβάδες και φάνηκε η πέτρα της εκκλησίας.

Νότια του χωριού υπάρχει «το μοναστήρι» η Ιερά Μονή Επισκέψεως, μοναστήρι Σταυροπηγιακό που χτίστηκε κατά τον 16ο αιώνα. Σήμερα δεν έχει μοναχούς και τα περισσότερα κελιά γκρεμίστηκαν, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ όμορφο και να συγκεντρώνει πολύ κόσμο στις δυο βασικές γιορτές που γίνονται εκεί.

Τον Επιτάφιο που γίνεται νωρίς το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής και τον Δεκαπενταύγουστο. Τα τελευταία χρόνια γιορτάζει και στις 15 Μαΐου την Επίσκεψη της Παναγίας στην Ελισάβετ.

Σήμερα εκεί βρίσκεται το κοιμητήριο του χωριού.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΧΩΡΟΙ
Περισσότερα στο blog του χωριού.
ΔΙΑΜΟΝΗ
text
ΦΑΓΗΤΟ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
ΤΟ ΜΕΖΕΔΑΚΙ, τηλ :22710-61589
ΑΓΟΡΑ
Βενζινάδικο, Συνεργείο Αυτοκινήτων και μηχανών θαλάσσης.

lithi1Το Λιθί είναι ένα χωριό της δυτικής Χίου, σε οδική απόσταση 23,5 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου, με θέα προς το ανοικτό Αιγαίο Πέλαγος. Το Λιθί είναι πατρίδα του μεγάλου τραπεζίτη και εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού, ενώ εκεί δίδαξε ως δάσκαλος ο Άγιος Νεκτάριος (κατά κόσμο Αναστάσιος Κεφαλάς) επί 10 χρόνια τη δεκαετία του 1870.
Κοντινότερα χωριά είναι η Βέσσα (οδική απόσταση 4,5 χιλιόμ.) και η Ελάτα (8 χιλιόμ.) προς νότο. Στο Λιθί δεν διασώζεται (όπως στα Μεστά, στην Ελάτα και αλλού) η μορφή του «χωριού-κάστρου».
Το φυσικό επίνειο του Λιθίου είναι ο ομώνυμος όρμος και ο εκεί μικρός οικισμός (χωρίς μόνιμους κατοίκους, αλλά με παραθεριστικές κατοικίες) Λιθί-Λιμένας με αρκετά μεγάλο λιμάνι στην αριστερή του (δυτική) πλευρά. Βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιόμετρο από το κέντρο του χωριού με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Η είσοδος του όρμου είναι προς τον βορρά. Οι κάτοικοι του Λιθίου ονομάζονται Λιθονομούσοι (θηλυκό «Λιθονομούσαινες») στη Χίο. Το χωριό πήρε το όνομα του από το φυσικό του λιμάνι.
Οι Λιθονομούσοι, με δεδομένο το άγονο έδαφος τους, εκτός από τη ναυτιλία ασχολούνται πολύ με το ψάρεμα. Το Λιθί αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες, αλλά και ντόπιους, που μπορούν να απολαύσουν φρέσκο ψάρι και αστακό, στις ψαροταβέρνες της περιοχής, δίπλα στη θάλασσα. Πεθαίνοντας τον Φεβρουάριο 1899 ο Ανδρέας Συγγρός άφησε στη Χίο δωρεά 25.000 λίρες της εποχής και στη γενέτειρά του, το Λιθί, 5.000. Για να διατηρηθεί η μνήμη αυτής της χορηγίας, οι Λιθονομούσοι έγραψαν πάνω στο κτήριο του παλαιού σχολείου τους, όχι μακριά από το καλύβι, που έζησε κάποτε ο πατέρας του ευεργέτη, την εξής επιγραφή με μεγάλα γράμματα: «’Οσο θα υπάρχει ευγνωμοσύνη πάνω στη γη, η κοινότητα του Ληθή δε θα ξεχάσει τ’ όνομα του μεγάλου ευεργέτη Ανδρέα Τσιγγρού».
Στην περιοχή του Λιθίου υπάρχει το μικρό σπήλαιο Συκιά, η ηλικία του οποίου εκτιμάται στα 200 εκατομμύρια χρόνια. Στο εσωτερικό του ανακαλύφθηκε ένας ψευδοσκορπιός, σπάνιο είδος αρθροπόδου σε απολιθωμένη κατάσταση.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΧΩΡΟΙ
Περισσότερες πληροφορίες στο blog του χωριού.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Ξενοδοχείο ALMIRIKI /
ΦΑΓΗΤΟ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ, Παραλία Λιθίου, τηλ: 22710-73220, 22710-73518
Η ΚΥΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Παραλία Λιθίου, τηλ: 22710-73373
ΚΛΩΣΤΕΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Λιθί, τηλ :22710-73205
ΚΟΛΩΤΟΥ ΑΝΝΑ, Λιθί, τηλ: 22710-73217
ΣΤΑΜΑΡΓΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Λιθί, τηλ : 22710-73380
ΦΟΡΑΚΗ-ΣΤΟΥΠΑΚΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ, Λιθί, τηλ: 22710-73281
ΑΓΟΡΑ
text

Η Μέσα Διδύμα είναι ένα μικρό καστροχώρι. Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκεται η Μονή της Αγίας Ματρώνας. Το χωριό γιορτάζει 22 Ιουλίου στη χάρη της Αγίας Μαρκέλλας.

chios-mestaΤα Μεστά είναι το πιο απομακρυσμένο από τα μεσαιωνικά χωριά, αλλά ταυτόχρονα και το πιο καλοδιατηρημένο. Η μορφή του χωριού και η αρχιτεκτονική του είναι μοναδικά στον Ελλαδικό χώρο. Τα σπίτια είναι κτισμένα δίπλα δίπλα χωρίς κενά, αφήνοντας μόνο δύο πύλες-εισόδους στο εσωτερικό του χωριού. Τα δρομάκια είναι στενά και τα περισσότερα είναι καλυμμένα με καμάρες πάνω στις οποίες είναι κτισμένες κατοικίες. Ολόκληρο το χωριό έχει σχεδιαστεί και κτιστεί σαν ένας λαβύρινθος, με στόχο να εμποδίζει τις επιδράμουσες ομάδες των πειρατών να φτάσουν με ευκολία στο κέντρο του χωριού όπου βρίσκονται τα σημαντικότερα κτίρια. Το παλαιότερο μνημείο των Μεστών (εκτός από το ίδιο το χωριό) είναι η εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη. Είναι μια μονόκλιτη Βασιλική, κτισμένη κατά τη Βυζαντινή περίοδο. the-mesta-town-square-limenasΤο 1794 επεκτάθηκε και έγινε δίκλιτη. Υπάρχουν ίχνη από παλαιές τοιχογραφίες, αν και οι περισσότερες έχουν καλυφθεί από επιχρίσματα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο του 1833, εξαίρετο δείγμα της τοπικής τεχνοτροπίας.  Τα Μεστά είναι ίσως το πιο κοσμοπολίτικο από όλα τα Μαστιχοχώρια. Η παραλία Μεστών με το λιμάνι (Πασαλιμάνι), είναι γεμάτη από πανέμορφα ταβερνάκια. Μέσα στο μεσαιωνικό χωριό υπάρχουν αρκετά ταβερνάκια και cafe, όπου μπορείτε να καθίσετε και να νιώσετε σαν σε άλλη εποχή.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΧΩΡΟΙ
Για περισσότερες πληροφορίες για τα Μεστά, επισκεφθείτε τον Πλήρη Οδηγό των Μεστών.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Ξενοδοχείο MEDIEAVAL CASTLE /
ΦΑΓΗΤΟ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ, Μεστά, τηλ: 22710-76050, 698 021 091
ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΘΙ, Μεστά, τηλ: 22710-76319
Η ΚΥΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Μεστά, τηλ: 22710-76389
ΣΕΡΓΗΣ, Μεστά, τηλ: 22710-76419
ΙΡΙΣ, Μεστά, τηλ:22710-76600
ΚΑΣΤΡΟ, Μεστά, τηλ: 22710-76146
ΠΡΟΓΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ, Μεστά, τηλ: 22710-26362
ΤΟ ΜΕΣΤΟΥΣΙΚΟ, Μεστά, τηλ: 22710-76458

ΑΓΟΡΑ
text

myrmigkiΤο Μυρμήγκι είναι ένα μικρό χωριό στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, 13 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Υπάρχει ένα όμορφο φαράγγι στη δυτική πλευρά του χωριού με έντονη χλωρίδα. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, την Πηγή του Καραμάν Αγά και τις αρδευτικές εργασίες των Γενουατών, ένα μεγάλο και θαυμάσιο αρχιτεκτονικά πηγάδι και ένα τούνελ με πέτρινη καμάρα που οδηγεί στην πηγή. Η πηγή δεν υπάρχει πια. Σήμερα στο συγκεκριμένο χωριό ζουν 50 κάτοικοι.

71Τα Νένητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα Μαστιχοχώρια της νότιας Χίου μαζί με το Πυργί, την Καλαμωτή, τους Ολύμπους και τα Μεστά. Βρίσκεται 17 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Χίου κι έχει θέα τα μικρασιατικά παράλια. Το όνομα προέρχεται από την ελληνική λέξη «Νεόκτιτα» που σημαίνει πρόσφατα κτισμένα και αναφέρεται στα αγροκτήματα που αποκτήθηκαν το 16ο αιώνα. Το χωριό χτίστηκε όπως τα άλλα μεσαιωνικά χωριά των Μαστιχοχωρίων αλλά υπέστη το σεισμό του 1881 και σήμερα μερικώς διατηρεί την μεσαιωνική του αρχιτεκτονική. Ο παράδεισος των Νενήτων είναι η παραλία της Βοκαριάς, η οποία βρίσκεται σε πολύ κοντά στα μικρασιατικά παράλια. Δίπλα στο χωριό των Νενήτων υπάρχει το Μοναστήρι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, που ιδρύθηκε το 1305. Τα Νένητα, διαθέτουν ανέσεις μιας μικρής πόλης και βεβαίως έχει τα πάντα για ντη φιλοξενία των επισκεπτών. Στα Νένητα λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο, επίσης υπάρχει Αγροτικό Ιατρείο.
Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται τα λιμανάκια της Βοκαριάς και των Γριδιών, με τα υπέροχα ταβερνάκια τους.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΧΩΡΟΙ ΔΙΑΜΟΝΗ
Ξενοδοχείο «Amarandos» , στη Βοκαριά
ΦΑΓΗΤΟ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
LA PIAZZA, τηλ: 22710-6021
ΚΑΠΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, τηλ: 22710-61751
ΚΛΟΥΒΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Βοκαριά, τηλ: 22710-61711
ΚΛΟΥΜΑΣΗΣ ΣΙΜΕΩΝ, τηλ :22710-61670
ΛΑΒΙΔΑ ΑΝΝΑ, Γρίδια, τηλ: 22710-61489
ΧΩΡΕΨΙΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, τηλ: 22710-61971
ΑΓΟΡΑ
Super Market, Mini Market, Περίπτερα, Κομμωτήρια, φούρνοι, γυμναστήριο, φροντιστήρια, βενζινάδικο, χρωματοπωλείο,Κρεοπωλείο,Ελαιοτριβείο, Computer Shop, Ζαχαροπλαστείο, ΑΤΜ (Τράπεζα Πειραιώς), Πωλήσεις-Επισκευές Γεωργικών μηχανημάτων, Αγροτικά εφόδια, Ξυλουργεία

 spilaio-olympon1Οι Ολύμποι είναι ένα μεσαιωνικό χωριό του 14ου αιώνα, με τα χαρακτηριστικά του να διασώζονται σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Βρίσκεται σε απόσταση 31 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου, 6 χιλιόμετρα από το Πυργί στο δρόμο προς τα Μεστά. Πέτρινα σπίτια κάνουν την εμφάνιση τους από μακριά προσφέροντας μία υπέροχη θέα του χωριού. Πρόσφατα ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο
Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται ο παλιός πέτρινος πύργος και σημαντική είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και η παλιά εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα.
Πολύ γνωστό είναι και το κρασί του χωριού, το ‘Ολυμπούσικο’ και το έθιμο του Αγά τις Απόκριες. Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό βρίσκεται το μικρό σπήλαιο των Ολύμπων με αξιόλογο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Κοντινές παραλίες είναι τα Σαλάγωνα, η Αγία Δύναμη με το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδοσίας, η Καρίντα, τα Κάτω Φανά.
Το χωριό γιορτάζει την ημέρα του Αγίου Γεωργίου.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΧΩΡΟΙ
Text
ΔΙΑΜΟΝΗ ΦΑΓΗΤΟ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Eστιατόριο «Ο ΠΥΡΓΟΣ», Τηλ: 22710-76459-6977 042 632
ΑΓΟΡΑ
Text

pagidaΤο μικρό χωριό της Παγίδας διατηρούσε μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της οποίας στοιχεία δε σώζονται εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού του 1881. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη μαστίχα και την παραγωγή ελαιόλαδου. Η εκκλησία του χωριού είναι ο Ταξιάρχης και η γιορτή του γίνεται 6 Αυγούστου στη χάρη του Σωτήρος.

πατρικαΤα Πατρικά βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Σύμφωνα με χειρόγραφα που έχουν βρεθεί, το πρώτο σπίτι στα Πατρικά κτίστηκε το 1050 από την οικογένεια Μενδώνη. Εδώ υπάρχουν δύο εκδοχές που ηπρώτη θέλει την οικογένεια Μενδώνη να έχει καταγωγή από την Καλαμωτή και οι οποίοι αποφάσισαν να χτίσουν έναν πύργο στη περιοχή γιατί διαπίστωσαν ότι το μικροκλίμα της ήταν ιδανικό για την υγεία τους. Οι απόγονοί τους, που στην Καλαμωτή συνήθιζαν να αναφέρονται στη περιοχή ως περιουσία των πατέρων τους, η οποία στα ελληνικά σημαίνει Πατρικά. Έτσι, κατ’αυτή την εκδοχή, προέκυψε το όνομα του χωριού.

Η δεύτερη εκδοχή θέλει την οικογένεια Μενδώνη ( όνομα με Ενετικές ρίζες, που αργότερα έγινε Μενδωνίδης) να είναι κάτοικοι Πατρικών οι οποίοι αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στην Καλαμωτή λόγω ενός μεγάλου σεισμού, ο οποίος κατέστρεψε την περιουσία τους. Οντας «ξένο σώμα» στην κοινωνία του διπλανού χωριού, επέστρεψαν στα «Πατρικά» τους εδάφη (εξ’ού και το όνομα) κι έτσι άρχισε να δημιουργείται σιγά-σιγά ο οικισμός.

Το «Παλιό χωριό» είναι ένα κλασσικό χωριό – φρούριο όπως τα Μεστά και οι Ολύμποι. Με εγκάρσιες στοές, καμάρες ( κουπαστούς) και πέτρινα σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο. Δυστυχώς δεν διασώζονται οι πύλες από το παλιό καστροχώρι, λόγω του καταστροφικού σεισμού του 1949.
Πρόσφατα πολλά σπίτια στο παλιό χωριό αναπαλαιώθηκαν και σιγά – σιγά η παλιά αίγλη επανέρχεται.
χασιοτισ 2Στη λιθόστρωτη πλατεία υπάρχει το καφενείο – ουζερί του χωριού με τους όμορφους μεζέδες και τα διάσημα ψητά του Παναγιώτη, του «Χασιώτη» , όπως τον αποκαλούν οι γνώστες, ο οποίος θα σας βρεί να μείνετε σε παραδοσιακά σπίτια του χωριού.
Ξενοδοχεία, ξενώνες και εστιατόρια υπάρχουν στην κοντινή βοτσαλωτή και πεντακάθαρη παραλία του Λιλικά, που απέχει μόνο 3χλμ από τα Πατρικά.
Πολύ κοντά, επίσης, είναι και η τουριστική Κώμη ( 3,5χλμ) με πανέμορφη οργανωμένη πλάζ και ότι άλλο χρειάζεται ο επισκέπτης για μια άνετη διαμονή.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΧΩΡΟΙ
Περισσότερες πληροφορίες : http://www.patrika.gr
ΔΙΑΜΟΝΗ
LILIKAS Apartments : www.chiosapartments.gr
Ε. ΜΠΙΛΙΡΑΚΗ, Ενοικιαζόμενα δωμάτια, τηλ: 22710 71941
ΧΑΤΖΗΣΙΔΕΡΗ, Ενοικιαζόμενα δωμάτια
ΙΟΝΙΑ, Ενοικιαζόμενα
ΦΑΓΗΤΟ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
ΧΑΣΙΩΤΗΣ, Μεζέδες – ψητά : 2271061443
ΝΟΤΟΣ, Εστιατόριο & Beach Bar Λιλικάς : 22710 71542
ΑΓΟΡΑ
Τα Πατρικά δυστυχώς δεν διαθέτουν καταστήματα πέραν της Ταβέρνας του «Χασιώτη»

  pyrgi2To χωριό είναι κτισμένο σαν κάστρο, με στενούς δρόμους, σπίτια κτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, ενώ στο κέντρο του χωριού υπάρχει ένας μεγάλος ερειπωμένος πύργος. Φημισμένη είναι η μορφή της διακόσμησης που έχουν τα περισσότερα κτίρια, τα λεγόμενα «ξυστά»: Το εξωτερικό στρώμα του επιχρίσματος χρωματίζεται λευκό και στη συνέχεια ξύνονται από αυτό διάφορα γεωμετρικά σχήματα (τρίγωνα, ρόμβοι, κύκλοι, κ.λπ.). Με αυτόν τον τρόπο είναι διακοσμημένη και η εκκλησία στο κέντρο του χωριού, ενώ σε λίγη απόσταση από την κεντρική πλατεία υπάρχει η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, με τοιχογραφίες από τον 12ο αιώνα. Επίνειο του Πυργιού Θεωρούνται ο Εμπορειός, όπου υπάρχει μια από τις 5 ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης τα πασίγνωστα «Μαύρα Βόλια». Πολύ κοντά βρίσκεται η πανέμορφη παραλία της Καρύντα.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΧΩΡΟΙ ΔΙΑΜΟΝΗ ΦΑΓΗΤΟ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Ταβέρνα «Ο ΒΟΛΟΣ», Πυργί, Τηλ: 22710-72775
ΣΑΡΑΝΤΑΚΗΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ, Πυργί, Τηλ: 22710-72832
ΚΟΛΟΜΒΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, Εμπορειός, Τηλ: 22710-72559
ΚΩΤΤΑΤΗΣ ΗΛΙΑΣ, Καρύντα, Τηλ: 22710-72028
ΛΑΓΟΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Πυργί, Τηλ: 22710-72445
ΑΓΟΡΑ
Στο Πυργί υπάρχουν τα πάντα. Τράπεζα (Πειραιώς), Βενζινάδικο, Super Market, Φούρνοι, Τουριστικά προιόντα, Γεωπόνος και Αγροτικά είδη, Φαρμακείο, Παντοπωλεία.

P1050220Τα Φλάτσια είναι ένα μικρό χωριό. Οι κάτοικοι του ασχολούνται κυρίως με τη μαστίχα και την παραγωγή ελαιόλαδου. Ο ναός του χωριού είναι ο Άγιος Γεώργιος των Στουπίων και νοτιοανατολικά βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο πια μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Κοντινές παραλίες είναι ο Λιλικάς, το Βίρι και ο Άγιος Γιάννης. Το χωριό γιορτάζει κάθε Δευτέρα του Πάσχα τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου.