ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

MASTIHA_1(1)Ήδη από την αρχαιότητα η μαστίχα Χίου ήταν γνωστή, για τις ιατροφαρμακευτικές της ιδιότητες.
Στις μέρες μας, η επιστημονική κοινότητα με ορθές και επιστημονικά αποδεκτές μεθόδους, βασισμένες σε αποτελέσματα εργαστηριακών ερευνών και κλινικών μελετών, και οι οποίες πραγματοποιούνται από ανεξάρτητους ερευνητές στην Ελλάδα και διεθνώς, σταδιακά αποκαλύπτουν ότι η φυσική Μαστίχα Χίου διαθέτει μοναδικές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τα όσα και ιστορικά έχουν καταγραφεί.
Συγκεκριμένα, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η ευεργετική δράση της Μαστίχας κατά των παθήσεων του πεπτικού συστήματος, η συμβολή της στη στοματική υγιεινή, η σημαντική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση της , και το γεγονός ότι αποτελεί φυσικό αντιοξειδωτικό. Παράλληλα, η μαστίχα Χίου, συμβάλει στην επούλωση τραυμάτων και στην ανάπλαση της επιδερμίδας.
Παρακάτω, γίνεται μια συνοπτική αναφορά στις πιο σημαντικές ερευνητικές μελέτες, γύρω από τις ιατροφαρμακευτικές δράσεις της μαστίχας της Χίου, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν -όπως ήδη αναφέραμε- δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Στις μέρες μας, είναι έντονο το επιστημονικό ενδιαφέρον για τα φυσικά αντιοξειδωτικά, ως παράγοντες προστασίας από την αθηροσκλήρωση,. Πρόκειται για ουσίες οι οποίες λόγω της σύνθεσης τους παρέχουν προστασία ενάντια στο σχηματισμό αθηρωματικών πλακών αποτρέποντας τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και καρδιακών παθήσεων. Η παρουσία φαινολικών μορίων, τιτερπενικών ενώσεων, καθώς και φυτοστερολών στη μαστίχα της Χίου, είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς τα συστατικά αυτά δρουν ενάντια στην οξείδωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (Low Density Lipoprotein – LDL) και αυτό αποτελεί σημαντική ένδειξη για την εν δυνάμει αντιοξειδωτική δράση της. Η ερευνητική δραστηριότητα στο πεδίο αυτό βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Τα μέχρι τώρα πάντως δημοσιευμένα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και συνιστούν πιθανή χρήση της μαστίχας ως φυσικό αντιοξειδωτικό.Τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μελετάται η χρήση της μαστίχας  στην  αντιμετώπιση  της  αυξημένης  χοληστερόλης  και  των τριγλυκεριδίων. Οι μελέτες από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο,καθώς και από τη  Γαστρεντερολογική  Κλινική  «Άγιος  Παντελεήμονας»  του  Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Σύμφωνα  με  τους  ειδικούς  που  διεξάγουν  την  έρευνα,  τα  αντιοξειδωτικά  εκχυλίσματα της μαστίχας (π.χ. πολυφαινόλες κ.ά.) και αυτό του σάλιου που εκκρίνεται κατά τη μάσησή της εκτός ότι παρεμποδίζουν το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας  στις  αρτηρίες (όπως είπαμε παραπάνω – δηλαδή  προστατεύουν  από  τις  καρδιοπάθειες, οι πολυφαινόλες  της  μαστίχας  μειώνουν  επίσης  τα  επίπεδα  σακχάρου  και χοληστερόλης  στο  αίμα,  προστατεύουν  τα  επιθηλιακά  κύτταρα  του αναπνευστικού  συστήματος,  αυξάνουν  την  HDL  «καλή»  χοληστερόλη  και  μειώνουν τα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερόλης.

Σχετικές μελέτες, απέδειξαν, ότι η μάσηση της μαστίχας Χίου βοηθάει αποτελεσματικά στην εκγύμναση των ούλων, με όλες τις ευεργετικές συνέπειες για την υγεία των δοντιών.Συνδράμει στην  αντισηψία  του  στόματος,  την  μείωση  της συχνότητας των ορθοδοντικών προβλημάτων και το δυνάμωμα των ούλων.
Επίσης  λόγω της ιδιάζουσας γεύσης και της σχετικής σκληρότητάς της, προκαλεί  εφύγρανση  της  στοματικής  κοιλότητας,  λόγω  του παραγομένου σίελου,  αυξάνοντας την αίσθησης φρεσκάδας και καθαρότητας στο στόμα, ενώ παράλληλα συντελεί στην καταπραϋντική αντιμετώπιση της ξηροστομίας, που παρουσιάζεται συχνά ειδικά στα άτομα τρίτης ηλικίας. Η συστηματική μάσηση μαστίχας αφαιρεί ή περιορίζει σημαντικά το σχηματισμό των  μικροβιακών  πλακών.  Έτσι,  προλαμβάνεται  η  τερηδόνα  και  οι περιοδοντικές  παθήσεις. Η μαστίχα Χίου συνδυάζει  στη σύνθεσή της διάφορους  παράγοντες  που βοηθούν στην πρόληψη της τερηδόνας. Η φυσική μαστίχα δεν περιέχει ουσίες που οδηγούν σε παραγωγή οξέων από την οδοντική πλάκα. Τέλος  το μαστιχέλαιο  χρησιμοποιείται  σήμερα  στην οδοντιατρική ως αντισηπτικό και καταπραϋντικό. Η μαστίχα χρησιμοποιείται ως  συστατικό  σε  οδοντόκρεμες  και  στοματικά  διαλύματα για τη στοματική καθαριότητα και αντισηψία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα σύγχρονων επιστημονικών μελετών, που σχετίζονται με την θεραπευτική δράση της μαστίχας σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος.Ήδη, από την αρχαιότητα ήταν γνωστό, ότι η μαστίχα της Χίου αποτελούσε δραστικό συστατικό για την ανακούφιση από πόνους του στομάχου π.χ. γαστρικές διαταραχές, προβλήματα δυσπεψίας, γαστραλγίες, καθώς και πεπτικά έλκη.Στη σύγχρονη εποχή, επιστημονικές, εργαστηριακές αλλά και κλινικές μελέτες έρχονται να επιβεβαιώσουν την παραπάνω σημαντική δράση της μαστίχας Χίου. Οι πρώτες ερευνητικές προσπάθειες πραγματοποιήθηκαν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και κλινικές του Αραβικού κόσμου, περιοχές που η χρήση της μαστίχας Χίου ήταν και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη ακόμα και σε ιατροσόφια και συνταγές της πρακτικής ιατρικής.

Μελέτες επιβεβαιώνουν,  ότι η  μαστίχα  της Χίου  έχει  αντιμικροβιακή δράση και δραεπουλωτικά, λύοντας συγκεκριμένες φλεγμονές του πεπτικού συστήματος. Το 1983 οι B. Marshall & R. Warren θεώρησαν ότι η γαστρική φλεγμονή  και  το  πεπτικό  έλκος  είναι  αποτέλεσμα  μόλυνσης  από  το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Με την πάροδο του χρόνου διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτό το ελικοβακτηρίδιο οφείλεται συχνά η γαστρίτιδα, το πεπτικό έλκος, το αδενοκαρκίνωμα του πεπτικού συστήματος.Έχει αποδειχθεί, ότι τα αντιβιοτικά σχήματα  ξεριζώνουν  επιτυχώς  το  ελικοβακτηρίδιο.  Παρά  ταύτα,  η  μη συμμόρφωση  πολλών  ασθενών  και  η αντιβιοτική  τους  αντίσταση,
δημιούργησε την ανάγκη να βρεθούν νέες μέθοδοι για την καταστροφή του ελικοβακτηριδίου.  Έρευνα  έδειξε  ότι  η  συνήθης  μακράς διάρκειας κατανάλωση μαστίχας, μπορεί να είναι δραστική στην εξάπλωση και στον αποικισμό  του  ελικοβακτηριδίου  του  πυλωρού,  και  κατά  συνέπεια  στην προστασία  του  πεπτικού  συστήματος. Σημαντική  είναι  η  επίδραση  της μαστίχας στη λειτουργία του ήπατος, καθώς ενεργοποιεί την αποτοξινωτική του δραστηριότητα. Eκατοντάδες δημοσιεύματα σε έντυπα και δικτυακά μέσα, αναδεικνύουν μέσω κλινικών μελετών με κάψουλες μαστίχας, τη θεραπευτική αξία  της  Μαστίχας  στη  Λειτουργική  Δυσπεψία  και  την  Εκρίζωση  του Ελικοβακτηριδίου  του  Πυλωρού,  μέχρι  και  τις  πολύτιμες  αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έγκυρα  Ιατρικά  Περιοδικά  όπως  το  Νew  England Journal of Medicine και στο Journal of Ethnopharmacology, δημοσιεύουν αποτελέσματα κλινικών μελετών όπου τα θετικά και ευεργετικά αποτελέσματα της Μαστίχας στο γαστρεντερικό σύστημα, και όχι μόνο, είναι αδιάσειστα.

Τα αποτελέσματα σχετικών δημοσιεύσεων αποκαλύπτουν, ότι η μαστίχα παρουσιάζει άριστες επουλωτικές και συγκολλητικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα δεν προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες στο δέρμα (δερματίτιδα, δερματικός αποχρωματισμός κ.α.), όπως άλλα κοινά επουλωτικά.Η μοναδική αυτή φυσική ρητίνη χρησιμοποιείται ήδη πολύ συχνά ως συστατικό σε επιδέσμους, έμπλαστρα, επιθέματα και σε άλλα επουλωτικά μέσα, που εφαρμόζονται για την προστασία και επούλωση τραυμάτων ή μετεγχειρητικών τομών.

Η μαστίχα όπως και το παράγωγό της κολοφώνιο (η ρητινώδης ουσία που απομένει μετά την απομάκρυνση του αιθέριου ελαίου από την μαστίχα) χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χειρουργικών νημάτων. Τα ράμματα αυτά απορροφώνται από τον οργανισμό και δεν χρειάζεται επέμβαση κοπής.

Η αρχαία πεποίθηση ότι η μαστίχα έχει θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες υποστηρίζεται σήμερα από σύγχρονες επιστημονικές πια έρευνες. Η σύγχρονη κοσμετολογία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τις κλινικά ελεγμένες και αποδεδειγμένες  αντιμικροβιακές,  αντιοξειδωτικές,  αντιφλεγμονώδεις  και θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας. Τα καλλυντικά που είναι εμπλουτισμένα με μαστιχέλαιο εγγυώνται καθαρισμό του δέρματος σε βάθος και προσφέρουν προστασία κατά του γήρατος. Το μαστιχέλαιο, λόγω του ουρσολικού οξέος και του ισομερούς του, ολεανολικού οξέος, χρησιμοποιείται σε σκευάσματα που προορίζονται  για  την  ενίσχυση  της  τριχοφυίας  και  την  προστασία  από ερεθισμούς του τριχωτού της κεφαλής. Συγχρόνως, ελέγχοντας την έκκριση σμήγματος,  ελαττώνουν  σημαντικά  τα  προβλήματα  λιπαρής  επιδερμίδας όπως  είναι  η  γυαλάδα  του  δέρματος.  Επειδή  ενισχύεται η  σύνθεση  του κολλαγόνου,  η  συχνή  χρήση  βοηθάει  στην  καταπολέμηση  ρυτίδων  και εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη ελαστικότητα του δέρματος. Το μαστιχέλαιο επίσης βελτιώνει  τη  γενικότερη  εμφάνιση  της  επιδερμίδας  και  την  ενυδατώνει  σε
βάθος ενώ έχει ιδιαιτέρως θετική  επίδραση στους τύπους επιδερμίδας με τάση  για  ακμή  και  μαύρα  στίγματα.  Σήμερα  κυκλοφορούν  στην  αγορά  πολλά  καλλυντικά προϊόντα με μαστίχα Χίου όπως κρέμες προσώπου και σώματος, σαπούνια,  αφρόλουτρα  και  σαμπουάν.