Κατσικάκι Σιγοψημένο (Μπραιζέ) με Μαστίχα Χίου, Ντομάτες και Τραχανά

katsikaki1

Υλικά:
Για 4 μερίδες
•    1 κιλό άπαχο κρέας από κατσικάκι
•    10gr κρυστάλλους Μαστίχας Χίου
•    1/2 φλιτζ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
•    2 φύλλα δάφνης
•    2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
•    10 σπόρους κύμινο
•    60ml χυμό ντομάτας
•    1 1/2 κ.σ. πάστα ντομάτας
•    1/2 φλιτζ. νερό
•    2 φλιτζ. ζωμό κοτόπουλου
•    1 κιλό ντοματίνια ξεφλουδισμένα, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένα
•    2 μέτρια κρεμμύδια
•    2 κοτσάνια σέλινο
•    2 μέτρια καρότα, ξεφλουδισμένα
•    200gr ξινό τραχανά
•    αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    1/2 – 1 κ.γ. (κατά βούληση) αλεσμένους κρυστάλλους Μαστίχας Χίου

Ο τραχανάς είναι ένα πλούσιο πολύ γευστικό παραδοσιακό ελληνικό ζυμαρικό. Έχει ως γνωστόν μια «γλυκιά» και μια «ξινή» εκδοχή. Ο ξινός τραχανάς που χρησιμοποιούμε στην παρούσα συνταγή, φτιάχνεται είτε από βουτυρόγαλα, είτε από γιαούρτι και έχει νοστιμότατη, έντονη γεύση. Η γλυκιά εκδοχή του τραχανά, που έχει επίσης το μέγεθος χαλικιού, φτιάχνεται από πλήρες γάλα. Στο πιάτο αυτό, η χρήση της Μαστίχας Χίου είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, γιατί το μπαχαρικό, παρά την ντελικάτη φύση του, διατηρεί τη γεύση του, χωρίς να επικαλύπτεται από την πολύ έντονη γεύση του τραχανά, την τυπική πικάντικη γεύση του κατσικιού και την πλούσια γεύση της σάλτσας ντομάτας.
1. Μαρινάρουμε το κρέας από την προηγούμενη μέρα: Βάζουμε σε ένα μπολ το κρέας, μαζί με τους κρυστάλλους της Μαστίχας Χίου, το μισό ελαιόλαδο, τα φύλλα δάφνης, μία σκελίδα σκόρδου και τους σπόρους κύμινου.
2. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μία μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε το χυμό ντομάτας και την πάστα ντομάτας. Προσθέτουμε το νερό, το ζωμό, τα κρεμμ ύδια, το σέλινο, τα καρότα και τα ντοματίνια. Τα αφήνουμε να βράσουν, κατεβάζουμε τη φωτιά, καλύπτουμε με το καπάκι και τα σιγοβράζουμε για 2-3 ώρες, προσθέτοντας περισσότερο νερό εάν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Θα πρέπει να υπάρχουν συνέχεια στην κατσαρόλα τουλάχιστον 5-6 φλιτζάνια υγρού.
3. Όταν το κρέας είναι τρυφερό, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Βγάζουμε το κρέας με μία τρυπητή κουτάλα και σουρώνουμε τα υγρά της κατσαρόλας μέσα από ένα σινουά ή ένα λεπτό σουρωτήρι.
4. Ρίχνουμε το μισό από το υγρό που μόλις σουρώσαμε (περίπου 3 φλιτζάνια), σε ένα άλλο τηγάνι. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και προσθέτουμε τον τραχανά. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει και ανακατεύουμε συνεχώς για 10-14 λεπτά περίπου. Ρίχνουμε το υπόλοιπο υγρό που έχουμε σουρώσει πάλι στην πρώτη κατσαρόλα, μαζί με το κρέας. Ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμ ένο πιπέρι κατά βούληση και τη σκόνη Μαστίχας Χίου. Σιγοβράζουμε μέχρι να μειωθεί η σάλτσα και να γίνει πιο παχύρρευστη για 10 λεπτά περίπου.
5. Σερβίρουμε το κρέας πάνω από τον τραχανά και περιχύνουμε με λίγες σταγόνες ωμού ελαιόλαδου.

ΠΗΓΗ : Επίσημη ιστοσελίδα ΕΜΧ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *