Μαστίχα Χίου από την Κατερίνα Πασχαλίδου.

dakru

Η μαστίχα Χίου, αγαπημένη και αξιοποιήσιμη ήδη από την κλασσική εποχή, είναι γνωστή για το ιδιαίτερο άρωμά της και τις θεραπευτικές της ιδιότητες και χαρακτηρίζεται από το 1997 ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Η μαστίχα Χίου είναι ουσιαστικά η φυσική ρητίνη από τον κορμό και τα κλαδιά του δέντρου σχίνου. Εκκρίνεται σαν δάκρυ σε εκείνα τα σημεία του δέντρου, τα οποία έχουν χαραχθεί με ειδικό εργαλείο. Αυτό το δάκρυ λοιπόν μετά από την πάροδο κάποιων ημερών στερεοποιείται και παίρνει τη γνωστή σε όλους μας μορφή.

Οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν τη μαστίχα Χίου όχι μόνο στο φαγητό και στο ποτό λόγω της ξεχωριστής γεύσης που τους προσδίδει, αλλά και για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Τα τελευταία χρόνια, άνθρωποι του επιστημονικού και ιατρικού κόσμου έχουν εμφανίσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γύρω από τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, διεξάγοντας έτσι ένα μεγάλο αριθμό ερευνών για τη μαστίχα Χίου.

Ποιες είναι λοιπόν οι θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας Χίου για τον οργανισμό;
1) Έχει αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή δράση. Έχει βρεθεί πως η μαστίχα δρα κατά του ιού Herpes Simplex, ο οποίος μολύνει το δέρμα, τα χείλη και τα γεννητικά όργανα.
2) Παρουσιάζει επουλωτικές και συγκολλητικές ιδιότητες. Για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιείται ως συστατικό σε επιθέματα, έμπλαστρα, επιδέσμους βοηθώντας στην επούλωση των τραυμάτων.
3) Δρα ευεγερτικά σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Φαίνεται να βοηθάει ασθενείς με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και νόσο crohn, όπως και σε περιπτώσεις δυσπεψίας.
4) Έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Οι πολυφαινόλες και τα τερπένια (χημικές ενώσεις) προστατεύουν τον οργανισμό από οξειδώσεις και φλεγμονές διαφόρων οργάνων, παίζοντας συγχρόνως σημαντικό ρόλο στην παρεμπόδιση της δημιουργίας καρκινικών κυττάρων και νέων αγγείων.
5) Μειώνει τις τιμές του σακχάρου, της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Η μαστίχα Χίου μειώνει τη χοληστερόλη, το κλάσμα χοληστερόλης/ HDL (αθηρωματικός δείκτης επικινδυνότητας) και τη Lp(a) λιποπρωτείνη (δείκτης επικινδυνότητας για καρδιαγγειακά νοσήματα). Επίσης, αναστέλλει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα.
6) Έχει αντιαλλεργικές ιδιότητες.
7) Δρα ως διουρητικό, αναλγητικό, αντιβηχικό, αποχρεμπτικό, ορεξιογόνο και αφροδισιακό.
8) Προστατεύει από τη δημιουργία εγκαυμάτων από την έκθεση στον ήλιο.
9) Αποτελεί “φάρμακο” για τα δόντια. Προλαμβάνει τη δημιουργία τερηδόνας και αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηριδίων στη στοματική κοιλότητα. Επιπλέον, επιταχύνει την επούλωση ελκών του στόματος και χαρίζει καθαρή αναπνοή.
10) Συμβάλλει στην ανάπλαση και την ελαστικότητα της επιδερμίδας.
11) Ενισχύει την τριχοφυία.

Επίσης, η μαστίχα Χίου περιορίζει τη βλαπτική δράση της αλκοόλης στο ποτό, αποτελεί πολύ καλό συντηρητικό τροφίμων και χρησιμοποιείται στην υφαντουργία και τη βαμβακουργία ως σταθεροποιητής χρωμάτων.

Για να επωφεληθούμε από τις εκπληκτικές ιδιότητες της Μαστίχας Χίου, μπορούμε να την καταναλώσουμε με τη μορφή της τσίχλας, αλλά και σε άλλα προιόντα που παράγει η Χίος, όπως σε ροφήματα, τσάι,  καφέ, γαλακτοκομικά, αρτοσκευάσματα, γλυκά, μαρμελάδες, παγωτά, σοκολάτες, ζυμαρικά, σάλτσες, λικέρ, ούζο, συμπληρώματα διατροφής, κρασί, τσίχλες και καραμέλες. Ακόμα, θα βρούμε στο εμπόριο προϊόντα στοματικής υγιεινής,  χειρουργικά νήματα, επιθέματα για εγκαύματα, οδοντονήματα, σαπούνια, καλλυντικά, αρωματικά κεριά, αιθέρια έλαια, βερνίκια ζωγραφικής και συγκολλητικές ρητίνες.

Κατερίνα Πασχαλίδου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

webpage : https://kapadiatrofi.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *