ΜΟΥΣΕΙΟ

moyseio1Σ’αυτό το «κομμάτι» της ιστοσελίδας μας, θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε την ιστορία της Μαστίχας και της Χίου , μιας και Χίος=Μαστίχα, μέσα από κείμενα ειδικών και αφηγήσεις (θρύλους) που μάθαμε από τους «παλιούς».

Σαν πρώτο σχόλιο, εκ μέρους μας, κρατήστε την ημερομηνία 1912. Η Χίος πορεύεται ΕΛΕΥΘΕΡΗ μόλις τα τελευταία 103 χρόνια (μιας και το κείμενο γράφεται το έτος 2015) χρόνια !! Εάν συμπεριλάβουμε και τη Γερμανική κατοχή ίσως η σημερινή γενιά των 50άρηδων είναι η πρώτη γενιά που γεννήθηκε και ζεί σε ελεύθερη Πατρίδα.

Αφού σας παρακαλέσουμε να αφιερώσετε λίγο χρόνο διαβάζοντας την πορεία της Χίου και της Μαστίχας στο χρόνο, θα πρέπει να πούμε επιγραμματικά ότι η Χίος «άλλαξε χέρια» πολλές φορές αφού Φράγκοι, Ενετοί, Γενουάτες, Τούρκοι είχαν για αιώνες τον έλεγχο του νησιού.

Σ’αυτή την πορεία, θα διαπιστώσετε διαβάζοντας ότι οι Χιώτες έζησαν περισσότερο καταπιεστική δουλεία, υπό τηνmoyseio2 Γενουατική κατοχή, από ότι υπό την κατοχή των «βάρβαρων» Οθωμανών. Οι Οθωμανοί, όμως, που δεν δίστασαν να προχωρήσουν στην σφαγή της Χίου, όταν οι Χιώτες υπερασπίστηκαν την ελληνικότητά τους.

Σίγουρα, τα μόλις, 103 χρόνια ελευθερίας, είναι μικρό διάστημα, εντούτοις μάλλον επιταχύνοντας πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο η κουλτούρα ή οι πολιτιστικές καταβολές ενός καθεστώτος που θα καταδυναστεύσει έναν τόπο,  όταν στη μέση υπάρχει συμφέρον και ειδικότερα οικονομικό.

Ετσι λοιπόν : Oι Χιώτες είναι Ίωνες – Έλληνες των οποίων η οικονομική ζωή και ο πολιτισμός στηριζόταν στο εμπόριο και στη ναυτιλία, παράδοση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Εμείς θα πρέπει να συνεχίσουμε ελεύθεροι το αύριο.

Πηγές :

Ευχαριστούμε, την κα Μιχελιουδάκη Αιμιλία (ΠΕ 06 / Μέλος της Π.Ο. του ΚΠΕ Ομηρούπολης)
Περισσότερες φωτογραφίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.chioscastle.gr
Πολλές πληροφορίες θα βρείτε και στην ιστοσελίδα της Ε.Μ.Χ, ΕΔΩ.
Εξαιρετκή δουλειά από τα παιδιά του Γυμνασίου Βροντάδου Χίου