Μπαίνουν μπουλντόζες για το Μουσείο Μαστίχας

Ζεσταίνουν μηχανές στη ΚΑΣΤΩΡ ώστε εντός των ημερών να βάλουν εμπρός την κατασκευή του Μουσείου Μαστίχας για λογαριασμό της  ΕΜΧ και του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς.

Ήδη μηχανικοί της εταιρείας βρίσκονται στη Χίο για να ρυθμίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες ώστε άμεσα οι πρώτες μπουλντόζες να μπουν στο χώρο και να αρχίσουν να σκάβουν τα θεμέλια ενός Μουσείου που οι αρμόδιοι του Ιδρύματος και της ΕΜΧ αισιοδοξούν ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης εκατοντάδων επισκεπτών και ανάπτυξης τόσο για το ίδιο το προϊόν όσο όμως και για όλη την ευρύτερη περιοχή. Στόχος που έχει επιτευχθεί στο μέγιστο βαθμό όπου αλλού το συγκεκριμένο ίδρυμα έχει δημιουργήσει θεματικά μουσεία.

Αυτό το συνεχώς επεκτεινόμενο Δίκτυο Μουσείων αποτελεί μία μοναδική, μεγάλης κλίμακας πολιτιστική παρέμβαση. Στόχος του Ιδρύματος είναι να μεταδώσει μέσω αυτού του δικτύου μία άλλη αντίληψη για τη δραστηριότητα και την ενίσχυση της περιφέρειας. Τα μουσεία αυτά φιλοδοξούν να αποτελέσουν τόπο συνάντησης και σημείο αναφοράς των τοπικών κοινωνιών. Στις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων που λειτουργούν σε κάθε μουσείο, λαμβάνουν χώρα εκπαιδευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, οι οποίες περιοδεύουν σε ολόκληρο το δίκτυο και πλαισιώνονται από ποικίλα πολιτιστικά γεγονότα που οργανώνονται σε συνεργασία με τους κατοίκους της περιοχής.

Αυτή η ενιαία συλλειτουργία μετατρέπει τα μουσεία του Δικτύου σε ζωντανούς οργανισμούς: οργανισμοί που ενώνουν τον κόσμο της περιφέρειας με την οικονομική ιστορία, την ιστορία με τον πολιτισμό, τον πολιτισμό με τη δράση και την παιδεία. Με προϋπολογισμό άνω των εννέα εκατομμυρίων ευρώ το έργο σύμφωνα και με παλαιότερες δηλώσεις της προέδρου του Ιδρύματος  κ Στακιά αναμένεται να είναι έτοιμο σε μόλις δύο χρόνια.
Περιγραφή
Το Μουσείο Μαστίχας Χίου χωροθετείται στη Νότια Χίο, στην περιοχή των Μαστιχοχωρίων και  έχει ως αντικείμενο τη διαμόρφωση του μουσειακού κελύφους και του περιβάλλοντος χώρου και την εγκατάσταση σε αυτά της μόνιμης έκθεσης και των συμπληρωματικών / βοηθητικών χώρων και υπηρεσιών, καθώς και τις ενέργειες πληροφόρησης και δημοσιότητας για το έργο. Η μόνιμη έκθεση πραγματεύεται τη μαστίχα Χίου ως μοναδικό προϊόν. Στοχεύει να αποτυπώσει την τεχνική της παραδοσιακής καλλιέργειας, να παρουσιάσει την ιστορία του προϊόντος, την εξέλιξη της προβιομηχανικής και βιομηχανικής τεχνολογίας για την παραγωγή, εκμετάλλευση και διάθεση της μαστίχας, και να αναδείξει τις ποικίλες της χρήσεις.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *