Το πασίγνωστο παραδοσιακό παστέλι Χίου.

pita-me-mastixa-fullΗ παραγωγή παστελιού απο την αρχή

Η παραγωγή παστελιού, έχει τις ρίζες της στα μισά του 18ο αιώνα. Τότε για πρώτη φορά η οικογένεια του «ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΟ»  άρχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά με το παστέλι. Και αυτό γιατί τότε ήταν παράδοση στα διάφορα πανηγύρια, όπως και τώρα άλλωστε, να υπάρχει ο λεγόμενος «παστελάς» και να πουλάει τα παστέλια του.

Εκείνη την εποχή υπήρχαν μόνο 2 είδη το κλασσικό παστέλι με το σισάμι και ο χαλβάς ή γνωστός ως και μαλακό παστέλι. Με αυτό τον τρόπο συνεχιζόταν η παράδοση γενιά προς γενιά μέχρι να φτάσουμε στον πατέρα μας που είναι Τρίτη γενιά από την μεριά του πάτερα του και τέταρτη από την οικογένεια της μητέρας του.

Μέχρι και τον Δεκέμβρη του 1995 η παράδοση του παστελιού έχει καθαρά ερασιτεχνικό χαρακτήρα γιατί τότε ιδρύθηκε η ατομική εταιρία της Μαρίας Πρωάκη με την ονομασία «ΤΟ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΟ» όπου ασχολείται πλέον επαγγελματικά με την παραγωγή του παστελιού.

«ΤΟ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΟ» ξεκίνησε μόνο μια σχετικά μικρή γκάμα προϊόντων όπως το κλασσικό παστέλι, το χαλβά, το φιστίκι και το αμύγδαλο. Στην αρχή όπως και κάθε καινούρια επιχείρηση ξεκίνησε με διστακτικά βήματα γιατί όπως ξέρετε κάθε τι νέο έχει και μεγάλο ρίσκο.

Ευτυχώς για εμάς «ΤΟ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΟ» εδραιώθηκε στην αγορά πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση.

Ο επόμενος όμως προβληματισμός ήταν ότι ναι ΤΟ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΟ είναι σχεδόν στα περισσότερα μαγαζιά της Χίου όχι όμως σε όλα γιατί; Και δεύτερον τι πρέπει να γίνει για να μπορέσουν να βγουν τα προϊόντα και εκτός Χίου.
Η λύση ήταν απλή αλλά δύσκολη στην εφαρμογή της. Και αυτό γιατί τα παστέλια δεν τα φτιάχνουν μόνο στην Χίο αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας και λογικό είναι πολλά μαγαζιά να έχουν και παστέλια από άλλους παραγωγούς μεν αλλά και κάποια είδη που εμείς δεν τα παράγαμε όπως το μαντολάτο, το παστέλι μαστίχα και τα τρία είδη τις πίτες πίτα με μαστίχα χαλβαδόπιτα και μελόπιτα.

Η επόμενη κίνηση μας ήταν να ψάξουμε να βρούμε τι και πως γίνονται τα είδη αυτά για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τις άλλες εταιρείες. Στη συνέχεια έπρεπε να διατεθεί κάποιο κεφάλαιο για να αγοραστούν όλα τα εργαλεία και τα μηχανήματα που χρειάζονταν για την παραγωγή των συγκεκριμένων κομματιών και τέλος να καταφέρουμε να το κάνουμε έτσι ώστε να είναι πιο ελκυστικό στους καταναλωτές.

Σε αυτό το σημείο την λύση μας την έδωσε το νησί μας, που όπως όλου ξέρουμε είναι ξακουστό γιατί μοναδικότητα που έχει στην καλλιέργεια της μαστίχας, έτσι εκμεταλλευτήκαμε την μαστίχα και κάναμε όλα τα είδη που προανέφερα προσθέτοντας σε αυτά την μαστίχα.

Από την στιγμή που ήμασταν σε θέση να παράγουμε μια μεγαλύτερη γκάμα των προϊόντων ήταν και λογικό ότι οι πωλήσεις θα αυξάνονταν έτσι με την συνεχή ζήτηση των προϊόντων γινόμασταν όλο και πιο γνωστοί με αποτέλεσμα να υπάρχουν παστέλια μας σε όλη την Ελλάδα.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι αυτό που έκανε την εταιρία μας να αυξάνεται συνεχώς δεν είναι μόνο η ακόρεστη καταναλωτική μανία των ανθρώπων αλλά η σταθερή ποιότητα των προϊόντων μας.

Για να παραμείνει όμως η ποιότητα ενός προϊόντος η ίδια όσα χρόνια και να περάσουν εκτός από μεράκι και σωστούς τρόπους παρασκευής και υγιεινής, αυτό που χρειάζεται κυρίως, οι πρώτες ύλες να είναι άριστης ποιότητας.
Όπως όλοι ξέρουμε όμως όταν οι πρώτες ύλες είναι καλής ποιότητας αυξάνεται και το κόστος, όμως για «ΤΟ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΟ» σημασία έχει η ποιότητα έτσι επιλέγει να μειωθούν τα κέρδη παρά να χαλάσει εκείνο το χαρακτηριστικό του που το έχει κάνει πρώτο και το έχει φέρει σε αυτά τα επίπεδα.

Έτσι, έχουμε φτάσει στο 2005 όπου «ΤΟ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΟ» από ατομική επιχείρηση γίνεται οικογενειακή εταιρεία, βάζοντας στους κόλπους του και τα νεαρά μέλη της οικογένειας Πρωάκη με την επωνυμία και το διακριτικό τίτλο «Παραδοσιακά παστέλια Χίου – Το Πατροπαράδοτο» Μαρίας Πρωάκη & Σια Ο.Ε.

Εκτός από το νέο αίμα που μπήκε στο «ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΟ», το 2006 έγινε και άλλη μια ριζική αλλαγή. «ΤΟ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΟ» μεταφέρθηκε σε νέες μεγαλύτερες εγκαταστάσεις σύμφωνες με τους κανόνες υγιεινής αλλά και με το HACCP.
Η συνεχή εμπιστοσύνη και προτίμηση του καταναλωτικού κοινού ώθησε «ΤΟ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΟ» στην δημιουργία ακόμα 4 νέων προϊόντων με βάση το μέλι. Έτσι έχουμε φτάσει στο 2012 και η εταιρεία μας αριθμεί 17 προϊόντα .

Για να παραμείνει όμως η ποιότητα ενός προϊόντος η ίδια όσα χρόνια και να περάσουν εκτός από μεράκι και σωστούς τρόπους παρασκευής και υγιεινής, αυτό που χρειάζεται κυρίως, οι πρώτες ύλες να είναι άριστης ποιότητας.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του «ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΟΥ» ΕΔΩ

Δείτε τα προιόντα ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *